Quinoa

Quinoa har været dyrket i de sydamerikanske Andesbjerge i tusinder af år, men er først i nyere tid blevet populær i Danmark. Det er et frø der findes mere end 100 forskellige typer af. De variere fra brun til lyserød til pink til sort. Quinoa er et sundt alternativ i mange retter. Det har et højt indhold af protein, calcium, jern og vitaminer. Her ud over indeholder den omega 3 fedtsyren alfalinolensyre. Husk når du anvender quinoa at skylle dem grundigt da de indeholder saponin.
Rød quinoa med bønner og avocado

1 dl. rød quinoa
2 dl. vand
1 ds. røde kidney bønner
1 rød pebber
6-7 cherrytomater
1 moden avocado
1/2 rød chilli uden kerner
1 lime
1 tsk. agavesirup
oliven olie
salt og friskkværnet peber
SÅDAN GØR DU
Skyl quinoaen grundigt, og kog det i ca. 15 minutter, indtil al vandet er optaget.
Lad quinoaen køle af.
Snit den røde peber og tomaterne fint og bland det sammen med den afkølede quinoa.
Bland kidneybønnerne i, og bland det hele godt sammen med 1 spsk. olivenolie, salt og friskkværnet peber.
Anret salaten på et fad og pynt med store stykker avocado.
Snit chilien fint, og bland den sammen med agavesirup og saften fra en hel lime.
Hæld dressingen over salaten og server den sammen med ekstra skiver lime.
Quinoa boller

5 dl. lunken vand
50 gr. gær
2 spsk. koldpresset jomfru olivenolie
1,5 tsk. salt
1,5 tsk havregryn
2 dl. kogt quinoa ( afkølet )
200 g. fuldkorns speltmel
400-500 g fin speltmel / grahamsmel / fuldkornshvedemel
Hakkede nødder, rosiner eller andet tørret frugt - efter behag
SÅDAN GØR DU
Kog 1 dl quinoa gryn med 2,5 dl vand i ca. 20 min. afkøles inden brug.
Opløs gæren i væsken, tilsæt salt, olie, kogt quinoa og evt. nødder eller tørret frugt. Dejen skal have konsistens som en tyk havregrød.
Lad dejen hæve i 15 - 20 min.
Sæt bollerne over på en bageplade ved hjælp af en våd ske.
Pladen sættes i en kold ovn instillet til 200 grader i ca. 18 min.
Quinoa er med til at gøre at bollerne holder sig friske og lækre i en pose i køleskabet. Rist dem på en brødrister og du får en lækker sprød skorpe, med stadig saftig indeni.